Ciasto migdałowe o niskim IG

aga

Ciasto migdałowe jest pyszne, lekkie a co najważniejsze szybkie w wykonaniu i smakuje znakomicie. Lubię takie ciasta a do tego jest zdrowsze od tradycyjnych, bo z niskim indexem glikemicznym.

Głównym jego składnikiem jest mąka migdałowa o IG 25, idealnie sprawdzi się dla kobiet będących na diecie cukrzycowej, sama sprawdziłam i robiłam je wielokrotnie. Ciasto migdałowe ratowało mnie, gdy miałam ochotę na coś pysznego do kawy.

Możecie się sami przekonać, bo naprawdę to jest ciasto, które samo się robi w tzw. międzyczasie a do tego jest fit gdyż mąka migdałowa to nic innego jak zmielone migdały.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas obróbki term. 40 min
  • Ilość porcji 10

420g po upieczeniu przy składnikach jak niżej

Składniki

  • 200 g mąka migdałowa
  • 140 g maślanka
  • 50 g mlej
  • 50 g ksylitol
  • 1 szt. jajko
  • 3 g proszek do pieczenia
  • 10 g skórka z startej cytryny, lub łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

  • Mokre składniki (maślanka, olej, jajko) zmieszaj razem do uzyskania jednolitej masy.
    Do miski wsyp ksylitol, mąkę, startą skórkę cytryny i sok oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszaj.
    Piekarnik włącz na 180 stopni
    Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem.
    Piecz około 40 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku.

1 Komentarze

  • Agnieszka

    3 stycznia 2023 at 08:20

    Ciasto zrobione 🙂
    Nareszcie coś dobrego do kawy na diecie. Zamiast maślanki której nie miałam dałam mały jogurt brzoskwiniowy i wyszło pychaaaa 🍰☕😁

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny