rogaliki

Rogaliki z czekoladą na zakwasie

aga

Czas przygotowania 4 godz. 40 min

Czas obróbki term. 20 min

Ilość porcji

Rogaliki na zakwasie to zadziwiające połączenie słodyczy i lekkiego kwaskowatego smaku zakwasu. Do tej pory piekłam tylko chleb na zakwasie ale takie słodkie wypieki na zakwasie to moje ostatnie odkrycie. Polecam wypróbować!

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 4 godz. 40 min
  • Czas obróbki term. 20 min
  • Łączny czas 5 godz.

Domowe rogaliki za zakwasie z nadzieniem czekoladowym. Smaczne i sycące połączenie.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 650, (można dać typ 500)
  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 60 g cukru, (5 łyżek)
  • 220 g mleka
  • 1 szt jajko
  • 30 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 8 łyżeczek nutelli lub dżemu lub masła orzechowego, (dodatkowo)
  • 16 kostek czekolady, (dodatkowo)
  • 1 łyżka grubego cukru dekoracyjnego, (dodatkowo)

Wykonanie:

  • Przygotowanie aktywnego zakwasu:

    Wieczorem wyciągnij zakwas z lodówki, dokarm (100g mąki i 100g letniej wody wymieszaj z zakwasem) i zostaw na całą noc. Rano zakwas będzie już aktywny i gotowy do użycia.

    Rogaliki:

    Masło 30g roztop i przestudź.

    masło

    Mleko zagrzej tak aby było ciepłe nie gorące.

    W miejsce umieść 150g aktywnego zakwasu, 450g mąki, 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Wbij jajka i dolej ciepłe mleko oraz roztopione i przestudzone masło.

    ciasto przed wyrabianiem

    Wymieszaj wszystko do połączenia składników.

    ciasto wymieszane

    Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką.

    ciasto na stolnicy

    Delikatnie zarób ciasto i zrób z niego kulkę obtoczoną mąką.

    ciasto zarobione

    Następnie przełóż ciasto do dużej miski obtoczonej mąką (miseczka musi być przynajmniej dwa razy większa niż ciasto).

    ciasto przed wyrastaniemPrzykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny – ciasto podwoi swoją objętość.

    wyrośnięte ciasto

    Połowę wyrośniętego ciasta przełóż na blat posypany mąką i wałkuj na kształt koła. Następnie podziel na 8 szczęści jaki pizzę. Tak aby powstało 8 trójkątów.  Jeżeli chcesz mieć rogaliki z nadzieniem na środek trójkąta nałóż po łyżeczce nadzienia (czekolada, nutella, dżem).

    ciasto rozwałkowane

    Jeżeli lubisz z czekoladą – połam kostki czekolady i rozłóż na środku.

    rogaliki z czekaładą

    Każdy trójkąt zwijaj na kształt rogalika zaczynając od szerszej podstawy. Każdy rogalik możesz dodatkowo pędzelkiem posmarować wodą i posypać grubym cukrem kryształem.

    zawijanie rogalików

    Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką.

    rogaliki na blaszce

    Po około 1h możesz możesz upiec rogaliki w temp 220 przez 10 minut i później w 180 stopniach przez kolejne 10 minut. Piecz aż rogaliki się zarumienią, im mniejsze rogaliki tym krócej pieczesz.

    upieczone rogaliki

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis