
19 kwietnia – Dzień Czosnku
Zachęcam do włączenia czosnku do diety. Niech dzisiejsze święto będzie ku temu inspiracją.
Czosnek to roślina o wyrazistym smaku która ma cenne właściwości lecznicze. Nawet osoby, które nie przepadają za jego smakiem czy specyficznym zapachem muszą przyznać, że oferuje wspaniałe bogactwo zdrowotne. Zacznijmy od tego o czym większość z nas wie, że jest naturalnym antybiotykiem. I jest to prawda. W czosnku jest substancją lotna allicyna, najwięcej znajdziemy jej w świeżo zebranym czosnku.
Jak działa czosnek na nasz organizm?
Po pierwsze jak już wspomniałam czosnek działa antybakteryjnie, ale także: przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, antymiażdżycowo. Pozytywnie wpływa na regulację mikroflory jelitowej, dlatego zalecany jest po kuracji antybiotykowej. Ponadto oczyszcza krew z toksyn, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.
Na koniec warto podkreślić, że czosnek korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi a także poprawia funkcjonowanie mózgu.
Warto więc wykorzystać jego cenne właściwości a bardzo dobrym sposobem jest zrobienie syropu z czosnku i cebuli. Taki syrop można stosować na kaszel, na początek infekcji i trakcie jako uzupełnienie kuracji. Mogę go stosować małe dzieci, kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Jedynym w zasadzie przeciwskazaniem jest uczulenie na któryś ze składników i cukrzyca.