Najpierw przygotuj masło do masy. Wyciągnij wcześniej masło z lodówki i pokrój na kawałki tak aby osiągnęło temperaturę pokojową i było miękkie, gdy przystąpisz do robienia masy. Wyciąg też serek mascarpone. Składniki przy ubijaniu powinny mieć taką samą temperaturę aby masa się nie zważyła.

Ciasto
W miseczce wymieszaj sypkie składniki: 130g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i przyprawy: 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki soli i szczypta gałki muszkatołowej.

Do drugiej miseczki daj: 150g startej marchewki na grubych oczkach (odciśnij sok z marchewki, jeśli jest go dużo), wbij 2 jajka, dodaj 60g musu jabłkowego, 90 g cukru i 80g oleju, wymieszaj.

Dodaj sypkie składniki i wymieszaj. Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na ciasto (u mnie forma o wymiarach 24x28cm).

Piecz w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez 30 minut na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach sprawdź drewnianym patyczkiem lub zwykłą wykałaczką czy jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest dobre, jeśli nie włóż jeszcze na 10 minut do piekarnika i dopiecz. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki i zostaw na 10 minut w piekarniku. Następnie wyjmij ciasto z pieca, wyciąg z brytany i po przestudzeniu przekrój na pół.

Masa
Do miseczki miksera włóż 125g serek i ubij na średnich obrotach aż zrobi się puszysty, Stopniowo dodawaj miękkie masło. Ubijaj teraz na wysokich obrotach aż krem zrobi się lekko puszysty a składniki dobrze się połączą. Wystarczy tak ubijać kilka minut. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i jeszcze chwile ubijaj aż wyjdzie gładki i puszysty krem. Jeśli masa nie chce się dobrze połączyć, bo np. masło było za zimne to możesz krem zmiksować blenderem, nie będzie tak puszysty, ale będzie smaczny i gładki.
Na jeden blat ciasta marchewkowego przełóż 3/4 masy.

Przykryj drugim blatem i posmaruj resztą kremu. Górę możesz udekorować pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałów.
