
Światowy Dzień Budyniu – 31 marca
Właśnie dzisiaj 31 marca w kalendarzu świąt nietypowych obchodzimy Światowy Dzień Budyniu. Budyń to lekkostrawna przekąska o puszystej strukturze przyrządzana na różne sposoby.
Ten deser podajemy na słodko lub wytrawnie. Typowa masa budyniowa wymaga zazwyczaj dodatku mąki ziemniaczanej lub pszennej. Jednak mamy też budynie które nie potrzebują tego dodatku. Głównym składnikiem budyniu może być makaron, kasza, ryż czy gotowane ziemniaki.
Aby zrobić budyń nie potrzebujemy wyszukanych składników, każdy z nas znajdzie w domu niezbędne składniki do wykonania tego pysznego i prostego deseru.
Taki domowy budyń możemy porostu zjeść z ulubionymi dodatkami lub wykorzystać go do wykonania tarty, kruchych babeczek czy drożdżówek.
Kto wymyślił budyń?
Nie ma dokładnych informacji na ten temat wiadomo jedynie, że kiedyś budyń był daniem mięsnym! Powstawał z gotowania wnętrzności zwierząt. Dzisiaj to potrawa mleczna z dodatkiem mąki i jajek oraz dodatków takich jak owoce, migdały, orzechy a nawet kasza czy ryż.
Jaki budyń wy lubicie najbardziej? Czekoladowy, malinowy czy śmietankowy?
Ja dzisiaj polecam budyń waniliowy
