Przepis na bardzo szybki i łatwy do wykonania lukier cytrynowy. Zawsze się udaje, jest gładki, lśniący i szybko zastyga.
Polecam 🙂
Gotowym lukrem możesz dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkości.
Ja najczęściej wykorzystuje, lukier cytrynowy do wypieków wielkanocnych. Idealnie sprawdzi się do babek cytrynowych lub babek drożdżowych. Będzie też świetnie wyglądał na babeczkach śmietankowych z owocami.
Lukier po ucieraniu nie powinien być gęstszy niż ciepły budyń. Lukier jeśli zostawisz na dłużej będzie gęstniał aż całkiem zastygnie. Dlatego warto go zrobić tuż przed lukrowaniem wypieków lub innych słodkości. Gdy polukrujesz ciepłe ciasto bardzo szybko zastygnie.
Jeśli robisz pączki lub pierniczki zadbaj o to aby lukier był rzadszy. Dodaj więcej soku z cytryny, wtedy likier powinien bardziej przypominać glazurę
Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu.