gofry

Domowe gofry – chrupiące!

aga

Czas przygotowania 15 min

Czas obróbki term. 5 min

Ilość porcji

Jak zrobić domowe gofry? Przepis na idealne ciasto

Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany czy cukru pudru – to idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser.

Gofry znane są na całym świecie, ale w różnych formach i pod różnymi nazwami. W Polsce najpopularniejsze są prostokątne placki z kwadratowymi dziurkami, natomiast w Skandynawii skąd wywodzi się dzisiejsze święto znane są podobno od czasów średniowiecza, a za tradycyjny kształt uznaje się cienkie serduszka połączone razem w rozetę.  Od dawna znane były też w Holandii, Niemczech czy Belgii. Ich smak i zapach większości osób kojarzy się z piknikami i festynami na świeżym powietrzu gdzie najczęściej można je kupić.

Gofry domowe są smaczne i zdrowe. Łatwo i szybko może je przyrządzić właściwie każdy. Przepis na gofry czyli tak naprawdę wafle naleśnikowe jest bardzo prosty. Wypróbuj ten przepis a zawsze wyjdą chrupiące i bardzo smaczne. Dzięki ubitym białkom delikatnie wmieszanym do ciasta gofry ładnie wyrastają i są bardzo puszyste.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Przepis na gofry

  • Czas przygotowania 15 min
  • Czas obróbki term. 5 min
  • Łączny czas 20 min

Złociste, chrupiące wafle naleśnikowe w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany czy cukru pudru

Składniki:

  • 2 szt jajka
  • 1 szczypta soli
  • 225 g mąki pszennej, (1 i 1/4 szklanki)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 25 g cukru kryształu, (4 łyżeczki pełne)
  • 260 g mleka, (1 szklanka)
  • 50 g masła

Wykonanie:

  • Masło roztop.

    Oddziel żółtka od białek.

    Do miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na pianę.

    Po ubiciu dodaj cukier kryształ i cukier waniliowy, ubijaj nadal przez chwilę.

    Na końcu dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną i mleko. Delikatnie wymieszaj składniki łyżką. Na końcu roztopione masło i wymieszaj. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Ma by puszyste i lekko gęste. 

    Gofrownicę posmaruj olejem i nagrzej.

    Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez około 5 minuty. Jeżeli gofrownica ma mniejszą moc piecz dłużej (aż gofry będą chrupiące). Studź na kratce. Podawaj z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :-).

Notes

Z podanej porcji wyszło 8 dużych gofrów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis