Idealna kruszonka jest chrupka, słodka i krucha, wykonujemy ją z połączenia mąki, masła i cukru, najczęściej w proporcji 2:1:1. Żeby wzbogacić smak i aromat kruszonki można do jej podstawowej wersji dodać np. cynamon, wanilię, kardamon itp…
Część mąki można zastąpić innymi, smacznymi dodatkami np. wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami laskowymi, migdałami oraz płatkami np. owsianymi.

Kruszonka do ciast – uniwersalna
Czas przygotowania
Czas obróbki term.
Ilość porcji

- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
- Łączny czas 30 min
Kruszonka wykorzystywana jest do dekoracji i urozmaicenia smaku wielu wypieków drożdżowych, kruchych, jogurtowych czy nawet serników, rogali i innych.
Można ją podawać jako deser crumble z praktycznie z każdym rodzajem owoców – agrestem, mango, brzoskwiniami, bananami, jeżynami, malinami, gruszkami itd.
Składniki
