Marynata uniwersalna do mięs
Marynatą zalewa się produkty przeznaczone do obróbki cieplnej takie jak mięsa ma to na celu przeniknięcie aromatów przypraw do zamarynowanej żywności i poprawienie jej walorów smakowych. Marynowanie mięsa powoduje, że staje się ono bardziej soczyste. Aby spowolnić rozwój bakterii, marynowanie powinno zachodzić w chłodnym środowisku (w lodówce).
Do przyrządzenia marynaty możemy wybrać ulubione przyprawy i zioła. Można przygotować wersję słodką, łagodną lub pikantną w zależności od tego na co mamy ochotę.
- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
Podgląd wydruku
- Czas przygotowania 5 min
- Łączny czas 48 godz.
Marynata - sekret aromatycznego, rozpływającego się w ustach mięsa.
Składniki:
- 6 g zioła prowansalskie, (2 łyżki)
- 6 g papryka słodka w proszku, ( 1 łyżka)
- 25 g sos sojowy, (2 łyżki)
- 25 g ocet balsamiczny, (2 łyżki)
- 25 g olej, (2 łyżki)
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mięso tak aby marynata pokryła całe mięso i odłóż najlepiej na 2-3 dni.
Notes
Ja do przygotowania mięsa nie używam soli. Moja kilkuletnia córka bardzo lubi mięso przygotowane w ten sposób ale jeżeli chcesz możesz dodać soli do smaku.