Zupa z soczewicą na rosole

aga

Czas przygotowania 30 min

Czas obróbki term. 30 min

Ilość porcji

Zupa z soczewicą na bazie gotowego rosołu drobiowego jest niezwykle smaczna i łatwa w wykonaniu. Zawsze mam w zamrażarce litr rosołu, aby w każdej chwili go wyciągnąć i w pól godzinki ugotować pyszną zupę, którą moje dziecko zje ze smakiem. Uwielbia rosół, ale chętnie też zjada właśnie takie zupki na rosole naładowane warzywami. Polecam do wypróbowania. 

Soczewica ma wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego nam kwasu foliowego. Zawiera także taniny – związki mogące chronić przed nowotworami. 

Poniżej przepis na taką właśnie zupkę z soczewicą

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas obróbki term. 30 min
  • Łączny czas 1 godz.

Szybka zupa przygotowana na bazie rosołu i warzyw.

Składniki

  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 1 szt cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g soczewicy zielonej
  • 300 g pomidorów bez skórki, (3 szt lub gotowe z puszki)
  • 50 g pora
  • 200 g kapusty białej, (1/4 główki małej)
  • 100 g przecieru
  • 100 g Śmietany lub serka mascarpone
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Wykonanie:

  • Przygotuj soczewice: Wsyp ją do garnka zalej zimna woda i zmieszaj, odlej wodę i powtórz 3x. Czystą soczewice zalej 400ml wody, dodaj soli ½ łyżeczki. Od momentu zagotowania gotuj 10 minut na wolnym ogniu tak aby soczewica się nie rozpadła. Co jakiś czas mieszaj. Zdejmij z ognia zalej zimna woda i odcedź na sitku. soczewica

     

    Cebule, por i kapusta – pokrój w grubsze kawałki (ja lubię siwa cebule jest łagodna i smaczna ale można tez dać białą) warzywa pokrojone

    Zagotuj wodę i spraw pomidory, obierz i pokrój na większe kawałki.pomidory

    W garnku podgrzej oliwę dodaj warzywa, podsmażaj około 10 minut mieszając. Dodaj rosół, zagotuj. zupa z soczewicą gotowanie

     

    Do garnka dodaj soczewice, pomidory, przecier i przyprawy, zagotuj.

    Dodaj serek mascarpone tuż przed włożeniem do zupy na talerze, wymieszaj. Gotowe 🙂

    zupa z soczewicą

     

     

Notes

Podawaj zupę z makaronem lub grzankami.

U mnie z kolorowym makaronem tak aby i najmłodszym zupka smakowała 🙂

Z podanych składników wychodzi około 2 L zupy.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis