chleb pszenny

4 maja – Dzień Piekarza

aga

Dzisiaj dzień piekarza – 4 maj. W tym dniu piekarze obchodzą swoje święto. Dzięki piekarzom właśnie możemy cieszyć się świeżym pieczywem każdego dnia i to od wczesnych godzin porannych. Dla większości z nas świeży poranny chleb czy bułeczki są tak oczywiste i dostępne na wyciągnięcie ręki, że nawet nie zastanawiamy się jak tam się znalazły. Aby jednak tam się znalazł ktoś musi włożyć w to dużo pracy, zaangażowania i serca.

Praca piekarza

Piekarz każdego dnia zajmuje się nie tylko produkcją pieczywa zgodnie z jego recepturą, ale także obsługuje i czyści maszyny, piece, urządzenia i aparaturę kontrolno-pomiarową. Piekarze pracują przeważnie w nocy a także w święta i dni wolne. Pracują też z gorącymi urządzeniami, ostrymi narzędziami, ale też dźwigają worki z mąką. Praca piekarza nie należy do najłatwiejszych.

Dzisiaj w ramach świata piekarza może zrobisz swój własny chleb:

Zacznij od zrobienia bazy czyli zakwasu żytniego:

Następnie proponuje zrobić chleb na bazie takiego młodego świeżo wyhodowanego zakwasu:
Chleb orkiszowy na młodym zakwasie

A kolejny wypiek który proponuję także na zakwasie to :
Chleb pszenno-owsiany na zakwasie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny