czosnek

19 kwietnia – Dzień Czosnku

aga

Zachęcam do włączenia czosnku do diety. Niech dzisiejsze święto będzie ku temu inspiracją.

Czosnek to roślina o wyrazistym smaku która ma cenne właściwości lecznicze. Nawet osoby, które nie przepadają za jego smakiem czy specyficznym zapachem muszą przyznać, że oferuje wspaniałe bogactwo zdrowotne. Zacznijmy od tego o czym większość z nas wie, że jest naturalnym antybiotykiem. I jest to prawda. W czosnku jest substancją lotna allicyna, najwięcej znajdziemy jej w świeżo zebranym czosnku. 

Jak działa czosnek na nasz organizm?

Po pierwsze jak już wspomniałam czosnek działa antybakteryjnie, ale także: przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, antymiażdżycowo. Pozytywnie wpływa na regulację mikroflory jelitowej, dlatego zalecany jest po kuracji antybiotykowej. Ponadto oczyszcza krew z toksyn, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. 

Na koniec warto podkreślić, że czosnek korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi a także poprawia funkcjonowanie mózgu. 

Warto więc wykorzystać jego cenne właściwości a bardzo dobrym sposobem jest zrobienie syropu z czosnku i cebuli. Taki syrop można stosować na kaszel, na początek infekcji i trakcie jako uzupełnienie kuracji. Mogę go stosować małe dzieci, kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Jedynym w zasadzie przeciwskazaniem jest uczulenie na któryś ze składników i cukrzyca.

Przepis na syrop:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny